Projecten

SoleMATES

 

Projecttitel: SoleMATES

Looptijd: 01/03/2025 tot 28/03/2027

Promotor: EV ILVO

Andere betrokken partijen: nihil

Steunartikel bij OVIS: Artikel 2.1.1. “Steun voor innovatie in de visserij" (art. 15, Verordening (EU), nr. 2022/2473)

Voorzien projectbedrag: 395.516 euro (op een totaal van 395.516 euro)

Steunintensiteit: 100 %

Projectcode: OV42401

Contactpersoon: Sofie Derycke (sofie.derycke@ilvo.vlaanderen.be)

 

  • Nummer oproep: 4
  • Type: OVIS-project
  • Status: In uitvoering

Blue wave Blue wave Blue wave

"Kunnen vissersschepen via eDNA-technologie zelf automatisch gegevens verzamelen over commerciële vissen zoals tong, en kan deze data worden gebruikt om populaties nauwkeuriger in te schatten, wat potentieel kan leiden tot accuratere vangstadviezen en een betere bescherming van het mariene ecosysteem?" Daarover buigen de onderzoekers van het ILVO zich in "SoleMATES".

In "SoleMATES", dat als afkorting staat voor "Sole Monitoring using Automated and traditional eDNA Sampling" wil het ILVO aantonen dat de volautmatische inzameling van eDNA door vissersvaartuigen data oplevert die bruikbaar zijn voor bestandsramingen van tong en andere voor de Belgische visserij commercieel interessante soorten. En dit in het bijzonder in de economisch interessante vangstgebieden (zoals de ICES-gebieden 7h/j/k), waar er vaak een gebrek is aan up-to-date populatiegegevens, en bijgevolg het voorzorgsprincipe rond visquota wordt gehanteerd terwijl dit mogelijks niet strookt met de realiteit in de waterkolom.

Om dit te realiseren zullen de onderzoekers zowel een vaartuig uit het kustsegment als een vaartuig uit het grootvlootsegment met een eDNA-sampler uitrusten, om zo tijdens testreizen de technologie verder te optimaliseren. Men wil werken naar een situatie in de toekomst waarbij de eDNA-sampler op elk type van vissersvaartuig kan worden geïnstalleerd om eDNA autonoom en volautomatisch in te kunnen zamelen, zonder ongemak voor de bemanning. Op die manier kunnen vissers potentieel actief bijdragen aan accuratere bestandsinschattingen.

Daarnaast wil men op basis van de eDNA-stalen (afkomstig van schubben, eitjes, uitwerpselen, etc.) de biodiversiteit van soorten als tong in deze data-arme gebieden analyseren, waarbij de de focus vooral op diepere wateren ligt. Er werd al aangetoond dat eDNA indirect biomassa kan inschatten in de ondiepe Noordzee, en nu wil men hetzelfde in diepere wateren aantonen. Deze resultaten moeten waardevolle inzichten opleveren over de samenstelling van de vissoorten in deze gebieden. Op basis van deze inzichten wenst men te komen tot een grotere erkenning en integratie van eDNA-sampling in nationale en internationale visserijbeheerprogramma's.

Dit moet op termijn leiden tot het aanvullen van de huidige surveys, en voor zover mogelijk een additioneel instrument worden in het inschatten van vispopulaties en aldus het wegwerken van gebrekkige populatieinformatie uit data-arme gebieden. Om zo potentieel vangstadviezen (en quota's) te genereren die meer in lijn liggen met de realiteit (zowel positief als negatief). 

Delen:
Blue wave Blue wave Blue wave